Thursday, March 19, 2015

万世橋今昔物語 – Old & New Mansebashi



(今頃、思い出して書いてますが)
何やら旧万世橋駅が面白いことになっているということで、 
ようやく先月半ばにマーチエキュート神田万世橋に行ってきました。
こういう歴史ある古き施設を生かしたリノベーション大賛成!です。(今は役目を終えたトンネルの中とか高架下って、それだけで特別感を感じるのは私だけ?)
ミシュランガイド東京2014に「ビブグルマン-1人5000円以下でおいしく食事ができる店」として紹介された初のラーメン屋さん「むぎとオリーブ」2号店にて定番の蛤SOBAでお腹も満たし、まずは大満足。(ハマグリもたくさん入ってましたー。香り良い中華そば系のすっきりしたスープ美味しかった♡これは何回でも食べたくなります。特製小麦麺も食感があって食べごたえ◎ お店もラーメン店に見えないお洒落さです。 )
日本の地方の物産や工芸を今風なセレクトショップで売っていたり、昔の万世橋駅のジオラマや限定グッズもなかなか良いカンジ。
北欧雑貨やインテリアショップにはちょっと、「ここでなくても良いような?」という感想は持ちますが、全体がなかなかにお洒落です。
昔の名残の幾重にも続くアーチを見ながら縦長の店内を歩くのも、楽しいもの。
電車がすぐ側を通り抜けるというカフェバー N3331を次回はチャレンンジしてみたいです。
センス良いお花屋さんやワインショップなども遅い時間まで空いているのも魅力的。
淡路町から来る道すがら、あの有名なお蕎麦屋さん「神田まつや」、その近くに気になるおしゃれな伝統工芸ショップ「SIOYA」も発見したし、この界隈をゆっくり散策するのも楽しそう!

One day in the middle of last month, I visited “march-ecute Kanda Mansebashi”, renovated from an old “Mansebashi station” that is no longer used.
I love the concept to create something new from old architectures while respecting the merits of their historical backgrounds and aging ambiance.
I found “march-ecute Kanda Mansebashi” is the modern shopping complex with unique select shops and cafes.
At first, I enjoyed “Clam noodle” at “Mugito Olive” – their first shop in Ginza was introduced as Bib Gourmand on Tokyo Michelin Guide 2014. – Any ramen shop have never been selected by Michelin guide before.
I should try an unique café; N3331 next time. 

On my way from Awajicho station, I found a famous Soba restaurant “Kanda Matsuya” and fancy shop “SIOYA”, selling Japanese traditional commodities and interior goods.
It would be nice to explore this area on another occasion again.
今流行りのメイソン・ジャーが照明になっていました!
ふむふむこういう使い方もあるのですね。(中はLEDライトキャンドル)
Mason Jars became lanterns (LED light candles inside)

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