Tuesday, January 22, 2013

50℃洗い - Washing foods in the 50℃ water




書店でいろいろな本を見かける今ブームの50℃洗い
50の温水で野菜・果物・魚・肉などの生鮮食品を洗う
(実際は浸す)と鮮度が蘇って劇的に美味しくなるというもの。
生きているアサリでもいいらしい。
温度計を手に入れて、早速トマトとオクラでお試し。
(実際は昨年夏に実験。レポが遅くなりました。)
あれれれ、50って以外と熱いし、
一定時間50あたりをキープするっていうのが、結構難しい。
(冷蔵してあったものを熱いお風呂に入れるカンジ。
で、あっという間にお湯はひえひえに。)
さて、その感想は。。。「う~ん?」
期待し過ぎたのね。
オーガニックなどの育ちが良くって採れたてな食材を
有り難くいただくっていうのが一番美味しいのでしょうね、やっぱり。


Do you know booming “Washing foods in the 50 water” method?
It’s popular as a pre-cooking method and 
you can find many books in stores now.
If you put vegetables, fruits, fish or meat into approx. 50 water 
for several minutes, it could make the food revitalize and tasty.
You can even try with alive clams!

I was impressed by this idea and bought a cooking thermometer. 
My first try was with “tomatoes & gumbos” last summer.
In fact, 50 water is hotter than I imagined 
and it’s difficult to keep that temperature.
It’s like if you put something kept in cold storage into the bathing water,
it turned to tepid bath in quick.

How did it taste?  …. Well, in my opinion,
if you can taste fresh authentic or organic food, it must be the BEST!!



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