Saturday, July 27, 2013

野菜ソムリエによるレッスン – Cooking lesson by a vegetable sommelier

6月の終わりに参加したお料理レッスン。
メインは蒸し煮をしただけで野菜のうまみたっぷりのラタトゥユ
少量の味噌で味付けしただけで、あんなに美味しいなんて本当にびっくり!

旬の野菜は美味しい、それは皆知っている。
野菜の生えている状態で重ねて調理すると、美味しくなるなんて知ってた?
野菜ソムリエから教わったレシピは、
「上に向かって伸びるものを下にして、下に向かって伸びるものを上にして煮る」というもの。

これはマクロビオティックの基本理念「陰陽論」の下記分類に基づいていて、
>>陰の食材:太陽に向かって伸びる葉菜類や果菜類、暖かい地域で育つ野菜・夏が旬の野菜
>>陽の食材:根を張って下へ伸びる根菜。寒い地域で育つ野菜、冬が旬の野菜
で、これらの食材を陰陽順に並べると鍋の中に対流が生じ、陰陽のバランスがとれ、
素材の味を存分に引き出したおいしい料理ができる!ということらしい。
重ねる順番次第で、あとは鍋に蓋をするだけで美味しくなるなんて、やらない手はないですな。

みんなでわいわい作る料理レッスンは楽しいけど、
時として残念な時も
誰かが担当したサラダのぶ厚過ぎる火の通ってない玉ねぎ。。。思った通り、地獄の辛さで、そりゃあ、お口もすごい臭いになっちゃうよ。



I joined a cooking lesson by a vegetable sommelier at the end of June.
It was amazing we could cook really good “Ratatouille” – we just braised only vegetables in a pot seasoning with only a little “miso”.

We all know the vegetables in season are tasty. 
But I’ve never known about the recipe to braise vegetables putting one on top of the other in the order of the Macrobiotic Yin & Yang theory in a pot; the ones growing toward the sun goes near the bottom and growing into the soil goes near the upper in the pot. 
They said if you put foods in the proper order, it makes some convection and brings balance between Yin & Yang in a pot and the foods become really delicious than usual.         
I don’t know about the theory well but it's worth giving it a try because it’s simple and easy way to cook well.

Cooking by group is fun.  We all can enjoy cooking but unfortunate thing might happen - those fresh onions chopped into "big" pieces by someone almost killed me...

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