先日参加した、砂糖を使わないおせち料理教室。
甘味は、甘酒、味醂やりんごジュース使用、
その他の調味料も塩麹や味噌などの発酵調味料が主役です。
あっさりしていて滋味深い、大人がうれしいおせち料理でした。
(今は、昔みたいに日持ちのことをあまり考えずに、味付けは薄くできますものね)
そして、これがやはりおせちのポイント。
飾り切りを少し施すだけで、とても特別感が出ますねー。
(一番苦労したのによく見えないですけど、スモークサーモンときゅうりを
花形の薄切りレンコンで巻いてみつばで縛ってあります)
そして、これがやはりおせちのポイント。
飾り切りを少し施すだけで、とても特別感が出ますねー。
(一番苦労したのによく見えないですけど、スモークサーモンときゅうりを
花形の薄切りレンコンで巻いてみつばで縛ってあります)
I jointed a cooking class to make unique “Osechi”,
not using sugar but Amazake, Mirin or apple juice instead. We also used other fermented seasonings to
cook and they have gentle and delicately rich tastes we adults can enjoy and very healthy in the end.
The Osechi used to have strong tastes with
a lot of sugar and soy source for preservation in old times but we can reduce seasonings
now.
A little decorative cuts are very effective to make Osechi artistic and beautiful.
ところで、こんな写真発見。
いつだかに参加した野菜と果物オンリーのヘルシー料理クラス。
このアヴァンギャルドな盛り付けは、、、友人のMちゃん!
思わず笑っちゃう。
盛り付けも、ご馳走のうち。
BTW, I found this photo. I suppose it was when we jointed a healthy cooking
class using vegetables and fruits only.This was dished up by my friend and
makes me smile a lot still now.
Arrangement of food is also one part of delicious cooking, right?
これは私の盛り付け。
美味しそうだけど、Mちゃんのには敵わないなー
My dish arrangement looked good but I love hers more.
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