Friday, October 30, 2015

秋深まるオレンジ色 – Orange colors, autumn is deepening now

街はハロウィーンモード。あちらこちらがオレンジ色です。

ご近所のパン屋さんの前を通りかかったら、

ディスプレイしていた柿くれました。
「いります?近所で取ってきたんですよ。
はい、もう1コ。あ、シブかったら、ヘタ切って、切り口下に向けて焼酎に漬けて下さい」
「あ、焼酎ないんですけど。。。」
「お酒なら何でも大丈夫」
と言う訳で、30秒後には私の手の平には柿ふたつ。

(家に柿、あと3コもあるとは言えず。6コ入り買っちゃってたの。)
折角なので有り難くいただくことにしました。
秋深し、よく柿喰うワタシ。。。
その日の夜は、無農薬のカブと柿のサラダ仕立てにしてみました。美味!


東京都心の木々が本格的にオレンジ色になっていくのはこれから。



Halloween has recently gotten popular in Japan and we can see many big orange pumpkins & jack-o'-lanterns and you can see many orange colors in towns in October.

When I passed by in front of the bakery in my neighborhood, a shop staff picked up persimmons from the shop display and gave me 2 of them.
She kindly explained where they came from and how to sweeten if they are astringent persimmons, using “Shochu(white liquor)” to remove the astringency from them. You need to cut stem (including upper side of the body) and put it down and soak the cut end into Shochu.
I almost hesitated as I have no Shochu and … but she said any alcohol should be OK.
Well, I could not say I had 3 more persimmons in my kitchen after already eating 3, but thanked her with a big smile.
I am the persimmon eater this autumn.
I made a salad with a persimmon & organic turnips at that night. It’s really good.

Trees in the central Tokyo are not so tinted in orange yet but deep autumn and then early winter is coming soon.

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